Toernooireglement OKU 2019

Bij gelijk eindigen worden geldprijzen gedeeld.

Bij gelijk eindigen op de eerste plaats wordt, slechts ter bepaling van de groepswinnaar, de volgorde bepaald op basis van de volgende regels :
1. Onderling resultaat (uitsluitend indien alle betrokken spelers onderling tegen elkaar gespeeld hebben of indien de ontbrekende partijen geen verschil kunnen maken bij het bepalen van de groepswinnaar)
2. Weerstandspunten
3. Sonneborn Bergerpunten
4. Loting

De indeling voor alle ronden wordt gemaakt op basis van ‘zwitsers op rating’.

In de 1e en 2e ronde worden spelers die een half uur na aanvang van de ronde nog geen tegenstander hebben opnieuw ingedeeld, dit ter beoordeling van de wedstrijdleider.

De speeltijd bedraagt 1u 50min per persoon voor de gehele partij, waarbij 10 seconden per zet worden toegevoegd.

Protesten tegen beslissingen van de wedstrijdleiding dienen binnen een half uur na afloop van de partij bij de commissie van beroep kenbaar gemaakt te worden. De beslissing van de commissie van beroep is bindend. Indien de beroepscommissie nog niet tot een uitspraak is gekomen op het moment dat de indeling voor de volgende ronde moet worden gemaakt, beslist de wedstrijdleider welke (tijdelijke) uitslag er gebruikt wordt voor het genereren van deze nieuwe indeling.

De beroepscommissie bestaat uit :
– X
– Y (Commissie wordt aan het begin van het toernooi samengesteld)
– Z

Het is mogelijk om maximaal twee keer een vrije ronde (bye) op te nemen in de rondes 1 t/m 4. Per bye levert dit een half punt op. Extra byes of byes in andere ronden leveren geen punten op. Byes dienen voor aanvang van het toernooi te worden aangevraagd.

Een speler verliest de partij als hij meer dan een uur na het van te voren vastgestelde aanvangstijdstip aan het schaakbord verschijnt.

Mobiele telefoons van spelers moeten uitgeschakeld zijn tijdens de wedstrijd. Bij overtreding hiervan zal een passende straf gegeven worden, variërend van een tijdsvergoeding voor de tegenstander tot het verlies van de wedstrijd. Voor toeschouwers is het verboden om in de speelzaal gebruik te maken van een mobiele telefoon.