Nieuwe loot aan OKU-stam: jeugdevenement regio Utrecht

  Dit jaar bood het OKU voor het eerst ook een programma-onderdeel voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Dankzij de bundeling van de krachten tussen Jos Visser (Kasteel Lekstroom), Albertus ten Hertog (Moira-Domtoren), Bas van Esch (Magnus), Sara Zondergeld (Oud Zuylen Utrecht) en met ondersteuning van Jimte Poelgeest en Esther Jansen van SportID Nieuwegein) werd op vrijdagmiddag een gevarieerd menu geserveerd aan ruim 50 kinderen.

  19 kinderen namen het onder leiding van Albertus van Moira-Domtoren in een simultaan op tegen de sterke jeugdkampioene Cato de Zoeten. Die wist deze klus binnen anderhalf uur te klaren, maar liet daarbij twee steekjes vallen: James Nie en Kashif Noorula wonnen hun partij tegen Cato en gingen met een cup naar huis.

  Tegelijkertijd organiseerde Jos van Kasteel Lekstroom voor 14 schakers onder Stap 1 nivo een Weggeefschaak toernooi, één van de leukste manier om spelenderwijs te oefenen met de basisregels van het slaan. Dat ging John van Paassen het beste af, gevolgd door Tristan met Hardheep, David en Mithun op een gedeelde derde plaats.

  Iets verderop werden de messen geslepen voor vier vierkampen en een zeskamp onder regie van Bas van Magnus, schrijver van Schaken op de basisschool. Deze spelvorm maakt het mogelijk om iedereen optimaal op leeftijd in te delen, waardoor de strijd spannend is en het aantal teleurstellingen beperkt bleef. Natuurlijk kan er per groep maar één winnen. Dat waren in dit geval Camille, Nakulan, Fedde, Jeevan en gelijk geëindigd, Finn en River Tossaint en Gian.

  Maar er werd niet alleen geschaakt. Als sportintermezzo werd er op het voorterrein van het LIFE-gebouw een kickboks-clinic verzorgd door Jorn van Rossum. Ideaal om je frustratie kwijt te raken na een nederlaag of om nieuwe energie op te doen voor je volgende partij.

  Dankzij de steun van onze sponsor Berenschot – met extra dank aan Ferdi van den Berg die ook een handje hielp – was het een mooie middag voor de kinderen en hun supportende ouders.

  Verslag: Paulus Jansen